úterý 8. září 2015

Pórková polévka - bílé fazole nebo mungo?

Moje oblíbená pórková polévka zahuštěná fazolemi. Dobrá, jednoduchá a rychlá - může být klidně za 15min na stole. Vždycky jsem ji dělal s bílými fazolkami, ale dneska jsem si říkal - jaký bude rozdíl, když tam dám fazolky mungo?

Ingredience

Obě varianty jsem vařil stejně, se stejným množstvím fazolek, pórku, vody, ...
  • 120g fazolí
  • 320g pórku
  •     6g wurzelu (nebo prostě kvalitní zeleninový bujón)
  •     4g soli
  •   10ml oleje
  • zakysaná smetana či máslo

Postup

Fazole den předem namočíme, před vařením slijeme a dáme vařit do nové, čisté vody (vodu na luštěniny nesolíme, nezměkly by). Kdo nechce dlouho čekat použije kouzlo jménem papiňák :)
Pórek Nakrájíme na drobno, hrst dáme bokem na ozdobu, zbytek  osmažíme na oleji.
Až se fazole uvaří do měkka, slijeme (luštěnina tím ztratí na nadýmavosti), přidáme pórek, čerstvou vodu, přivedeme k varu, rozmixujeme, dosolíme a dochutíme wurzelem a je hotovo.
Před podáváním můžeme zjemnit zakysanou smetanou či máslem, posypeme trochou čerstvého pórku.

vlevo polévka z munga, vpravo z bílé fazole

 

Mungo nebo bílé fazolky?

Polévka z munga je ve výsledku mírně hustší, rozdíl v chuti je malý. Z munga je polévka sytivější, z fazolek lehčí, spíše zeleninový krém. Výživově by měli být polévky totožné.
Takže kterou? Jako eintopf bych vařil příště z munga, jako předkrm z bílých fazolek.
Pokud bych extra spěchal, zvolím mungo, protože v papiňáku je i nenamočené za 5min. hotové.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat