Ingredience
Obě varianty jsem vařil stejně, se stejným množstvím fazolek, pórku, vody, ...- 120g fazolí
- 320g pórku
- 6g wurzelu (nebo prostě kvalitní zeleninový bujón)
- 4g soli
- 10ml oleje
- zakysaná smetana či máslo
Postup
Fazole den předem namočíme, před vařením slijeme a dáme vařit do nové, čisté vody (vodu na luštěniny nesolíme, nezměkly by). Kdo nechce dlouho čekat použije kouzlo jménem papiňák :)Pórek Nakrájíme na drobno, hrst dáme bokem na ozdobu, zbytek osmažíme na oleji.
Až se fazole uvaří do měkka, slijeme (luštěnina tím ztratí na nadýmavosti), přidáme pórek, čerstvou vodu, přivedeme k varu, rozmixujeme, dosolíme a dochutíme wurzelem a je hotovo.
Před podáváním můžeme zjemnit zakysanou smetanou či máslem, posypeme trochou čerstvého pórku.
vlevo polévka z munga, vpravo z bílé fazole |
Mungo nebo bílé fazolky?
Polévka z munga je ve výsledku mírně hustší, rozdíl v chuti je malý. Z munga je polévka sytivější, z fazolek lehčí, spíše zeleninový krém. Výživově by měli být polévky totožné.Takže kterou? Jako eintopf bych vařil příště z munga, jako předkrm z bílých fazolek.
Pokud bych extra spěchal, zvolím mungo, protože v papiňáku je i nenamočené za 5min. hotové.
Dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat