Takže jak na to:
- namočíme vločky na pár hodin do vody (100 - 200g vloček na 1l vody)
- rozmixujeme
- přecedíme přes sítko - sítko se zanáší otrubami, je třeba směs v něm míchat lžičkou a otruby občas vyhodit
Pár variací a rad
- čím větší sítko, tím rychlejší výroba. Pokud chcete mít mléko jemné je fajn mít sítko s otvory max. 0.3mm
- pokud nemáte sítko či vás nebaví vyhazovat otruby, lze filtrovat přes plátno
- jednou zcezené otruby lze většinou propláchnout ještě jednou či dvakrát
- některé návody odrazují od použití tyčového mixéru - používám jak tyčový tak normální a u vloček, rýže nevidím rozdíl.
- proces namáčení lze urychlit tím, že surovinu před namočením rozemeleme (tím lze dosáhnout magického času 15min na ovesné mléko)
- mléko můžeme libovlně dochucovat (doslazovat) tím, že při namáčení přidáme datle, rozinky, vanilku, atd.
- pokud dáme více pevné složky, vyrobíme "smetanu" (která se pekelně cedí)
A stejným způsobem lze upotřebit rýži od oběda k výrobě mléka rýžového, náročnější si můžou zkusit mléko mandlové, makové, ... Pevnější suroviny je dobré namlít už před namočením.
Čím je které mléko zajímavé
- ovesné - asi nejlevnější, obsahuje vitamíny B, E, magnesium, selen, měď, mangan a železo
- rýžové - energetický nakopávák, spousta sacharidů
- mandlové - magnesium, selen, mangan a také vitamin E. A má výbornou chuť :)
- makové - spousta vápníku, mírně nahořklé
- konopné - vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin
- slunečnicové - hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny
Žádné komentáře:
Okomentovat