pátek 2. října 2015

Domácí ovesné mléko

Vyrobit si doma ovesné mléko je jednoduchá věc, která zabere 15min a je potřeba mít jen mixér, jemné čajové sítko a nádobu na mléko. Tak proč ho kupovat za draho v tetrapaku s veselými příměsmi :)

Takže jak na to:
  • namočíme vločky na pár hodin do vody (100 - 200g vloček na 1l vody)
  • rozmixujeme
  • přecedíme přes sítko - sítko se zanáší otrubami, je třeba směs v něm míchat lžičkou a otruby občas vyhodit
Hotovo :) Zůstane nám na jedné straně mléko, na druhé ovesné otruby.

Pár variací a rad
  • čím větší sítko, tím rychlejší výroba. Pokud chcete mít mléko jemné je fajn mít sítko s otvory max. 0.3mm
  • pokud nemáte sítko či vás nebaví vyhazovat otruby, lze filtrovat přes plátno
  • jednou zcezené otruby lze většinou propláchnout ještě jednou či dvakrát
  • některé návody odrazují od použití tyčového mixéru - používám jak tyčový tak normální a u vloček, rýže nevidím rozdíl.
  • proces namáčení lze urychlit tím, že surovinu před namočením rozemeleme (tím lze dosáhnout magického času 15min na ovesné mléko)
  • mléko můžeme libovlně dochucovat (doslazovat) tím, že při namáčení přidáme datle, rozinky, vanilku, atd.
  • pokud dáme více pevné složky, vyrobíme "smetanu" (která se pekelně cedí)

A stejným způsobem lze upotřebit rýži od oběda k výrobě mléka rýžového, náročnější si můžou zkusit mléko mandlové, makové, ... Pevnější suroviny je dobré namlít už před namočením.


Čím je které mléko zajímavé
  • ovesné - asi nejlevnější, obsahuje vitamíny B, E, magnesium, selen, měď, mangan a železo
  • rýžové - energetický nakopávák, spousta sacharidů
  • mandlové - magnesium, selen, mangan a také vitamin E. A má výbornou chuť :)
  • makové - spousta vápníku, mírně nahořklé
  • konopné - vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin
  • slunečnicové - hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny
Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat