Nedávno se mě kamarádka ptala, jak nahrazuji máslo. Tak jsem
si říkal, že by to mohlo zajímat lidí více - ať už chtějí vynechávat živočišné
produkty z etických nebo zdravotních důvod.
Kaše, sladká jídla
|
kakaový tuk "raw" |
na omaštění je nejjednodušší použít kakaové máslo či kokosový tuk, záleží jakou chuť chci dosáhnout.
Pokud potřebuji u kaše dosáhnout jemnější konzistence, kromě kakaového másla přidám rozmixovaný banán (mňam:)
Vaření
|
Většině polévek sedne panenský olivový olej |
U vaření mi máslo nijak nenahraditelné nepřijde, tak jen snad
připomenu, že tuk do jídla je dobré dodávat až po tepelné úpravě a
sáhnout po kvalitním
panenském. Ke každému jídlu se hodí jiný, nějaký se vždycky najde
(olivový, sezamový, dýňový, slunečnicový, kokosový, lněný,
ostropestřec mariánský, ...). Je fajn mít doma olejů více v menším
množství druhů a zkoušet :)
Pečení
|
Křehké těsto s použitím slunečnicového oleje |
A totéž platí o pečení - prostě máslo nahradím vhodným
rostliným tukem podle chuti, kterou chci dosáhnout. U nepečených
sladkostí, kde máslo plní i roli "ztužovače" je potřeba použít nějaký
hutný tuk (dost často používám dříve zmiňovaný kokosový či kakaový).
Na chleba
Přejít místo másla na pomazánky je to nejjednodušší, Většina pomazánek není třeba vůbec přimašťovat, je fajn taky přidat do jídelníčku
oříšková másla.
Pokud just nechci použít pomazánku, ani panenský olej a chci tam něco mastného, dá se velmi dobře použít zmiňovaný kokosový
tuk. Pokud vadí kokosová
chuť použiji kokosový tuk bez příchutě (velmi pěkný článek o typech
kokosových olejů
tu). Mimochodem, osolený kokosák z cibulkou je nejjednodušší veganská náhrada sádla...
Žádné komentáře:
Okomentovat