středa 16. prosince 2015

Oříšková másla

V obchodě většinou příšerně drahá, přitom se dají doma triviálně vyrobit. Obsahují spoustu minerálů a bílkovin, na druhou stranu jsou děsně žravé (tak bacha na figuru:)
vlevo dýňové máslo, vpravo slunečnicové

Nejznámější je přirozeně burákové a mandlové, případně sezamová tahina. Ale dá se udělat v podstatě z čehokoliv, s dnešní epidemií potravních alergií je fajn zmínit, že nemusí být ze skořápkových plodů, ale i z libovolných semínek.

Jak na to

Opeču semínka na sucho na pánvi (vitariáni namočí). Čím víc chci zdůraznit oříškovou chuť, tím víc peču, pokud chci máslo spíše jemné, semínka jen lehce zahřeji.
Rozmixuji - teplá semínka zvládne skoro libovolný mixér, velikost nádoby musí být adekvátní množství semínek (oříšků).
Pro zrychlení procesu je fajn přidat trochu oleje - dávám kvalitní stejnodruhový, ale dá se i experimentovat  s kombinacemi...
 Čím dýl mixuji, tím hladší máslo dostanu. Některé trvají déle, některé jsou docela rychle.




Žádné komentáře:

Okomentovat