úterý 27. září 2016

Barmská klíčková inspirace

Tuto polévku vám pravděpodobně v Barmě nikde neuvaří :) Ale je silně inspirovaná tím, co jsme velmi často dostávali v klášteře ke snídani: vývar z čehosi, kopu rýžových nudlí a k tomu nějakou zeleninu...



Na 4 porce husté polévky:
  • velkou hrst mungo klíčků, 80g
  • shoyu (nebo jinou sladší sojovku), 75ml
  • hrst sušených shitake, 10g
  • jednu mrkev, 50g
  • lžičku wurzelu, 10g
  • rýžové nudle, 85g
  • máslo (či panenský kokosový tuk), 20g
  • sůl
  • voda 1200ml

Do vody nalijeme sojovku a dáme vařit houby a nakrájenou mrkev. Když houby změknou přidáme mungo, nudle, dochutíme wurzelem a solí. Nakonec (do talíře) přidáme lžičku másla či kokosového tuku - Mňam! :)

(Na fotce si můžete všimnout, že jsem neměl shitake a použil normální české hřiby a přihodil tam i něco kukuřice - polévka má chuť spíše do sladka a fantazii se meze nekladou:)