pondělí 2. ledna 2017

Kedlubnový krém

Makrobiotici tvrdí, že je fajn začínat den zeleninou, polévkou. V létě si to představit úplně neumím, ale teď když je venku kosa je krémová polévka skutečně fajn způsob jak začít den :) Tož jedna z mých oblíbených:


na 4 porce:
  • cibule 40g
  • kedlubna 300g
  • máslo 40g
  • wurzel 1/2 lžíce
  • bílý pepř mletý špetka
  • sůl 1.5 lžičky
  • ovesné mléko 500ml
  • petřžel nať 10g

Cibuli pokrájíme na půlkolečka, kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Obé dohromady pomalu smažíme na másle do měkka (máslo se nesmí přepalovat). Zalejeme 0.5l vody, přidáme wurzel, bílý pepř a přivedeme k varu. Přidáme ovesné mléko a vše rozmixujeme. Přivedeme znovu k varu, dosolíme, dochutíme. Před podáváním přidáme nasekanou petrželku.

Varianty:
Pro vegany používám místo másla olivový olej na smažení (!ne panenský!)
Ovesné mléko ovesné mléko je drahé, takže většinou buď vyrábím, nebo pokud nemám čas tak vyrobím bokem jíšku z cca 4 lžic ovesné mouky. Kdo má rád mléko normální, použije mléko normální. Extra rychlá varianta je prostě tam hodit před vařením hrst ovesných vloček :)
Když si polévku vařím jako eintopf, vařím polévky dvojnásob a přidávám na kostičky nakrájený tofu burger či tofu uzené/marinované/... - prostě co zrovna je v ledničce. Cca 150g na 4 porce.
Kdo radši bez cibule, přidá místo ní dvě lžičky čertova lejna (asafoetidy).

Žádné komentáře:

Okomentovat