na 4 porce:
- cibule 40g
- kedlubna 300g
- máslo 40g
- wurzel 1/2 lžíce
- bílý pepř mletý špetka
- sůl 1.5 lžičky
- ovesné mléko 500ml
- petřžel nať 10g
Cibuli pokrájíme na půlkolečka, kedlubnu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Obé dohromady pomalu smažíme na másle do měkka (máslo se nesmí přepalovat). Zalejeme 0.5l vody, přidáme wurzel, bílý pepř a přivedeme k varu. Přidáme ovesné mléko a vše rozmixujeme. Přivedeme znovu k varu, dosolíme, dochutíme. Před podáváním přidáme nasekanou petrželku.
Varianty:
Pro vegany používám místo másla olivový olej na smažení (!ne panenský!)
Ovesné mléko ovesné mléko je drahé, takže většinou buď vyrábím, nebo pokud nemám čas tak vyrobím bokem jíšku z cca 4 lžic ovesné mouky. Kdo má rád mléko normální, použije mléko normální. Extra rychlá varianta je prostě tam hodit před vařením hrst ovesných vloček :)
Když si polévku vařím jako eintopf, vařím polévky dvojnásob a přidávám na kostičky nakrájený tofu burger či tofu uzené/marinované/... - prostě co zrovna je v ledničce. Cca 150g na 4 porce.
Kdo radši bez cibule, přidá místo ní dvě lžičky čertova lejna (asafoetidy).
Žádné komentáře:
Okomentovat