středa 7. listopadu 2018

Nahrazování másla

Nedávno se mě kamarádka ptala, jak nahrazuji máslo. Tak jsem si říkal, že by to mohlo zajímat lidí více - ať už chtějí vynechávat živočišné produkty z etických nebo zdravotních důvod.

Kaše, sladká jídla

kakaový tuk "raw"

na omaštění je nejjednodušší použít kakaové máslo či kokosový tuk, záleží jakou chuť chci dosáhnout.
Pokud potřebuji u kaše dosáhnout jemnější konzistence, kromě kakaového másla přidám rozmixovaný banán (mňam:)

Vaření

Většině polévek sedne panenský olivový olej

U vaření mi máslo nijak nenahraditelné nepřijde, tak jen snad připomenu, že tuk do jídla je dobré dodávat až po tepelné úpravě a sáhnout po kvalitním panenském. Ke každému jídlu se hodí jiný, nějaký se vždycky najde (olivový, sezamový, dýňový, slunečnicový, kokosový, lněný, ostropestřec mariánský, ...). Je fajn mít doma olejů více v menším množství druhů a zkoušet :)

Pečení

Křehké těsto s použitím slunečnicového oleje
A totéž platí o pečení - prostě máslo nahradím vhodným rostliným tukem podle chuti, kterou chci dosáhnout. U nepečených sladkostí, kde máslo plní i roli "ztužovače" je potřeba použít nějaký hutný tuk (dost často používám dříve zmiňovaný kokosový či kakaový).

Na chleba

Přejít místo másla na pomazánky je to nejjednodušší, Většina pomazánek není třeba vůbec přimašťovat, je fajn taky přidat do jídelníčku oříšková másla.

Pokud just nechci použít pomazánku, ani panenský olej a chci tam něco mastného, dá se velmi dobře použít zmiňovaný kokosový tuk. Pokud vadí kokosová chuť použiji kokosový tuk bez příchutě (velmi pěkný článek o typech kokosových olejů tu). Mimochodem, osolený kokosák z cibulkou je nejjednodušší veganská náhrada sádla...

Žádné komentáře:

Okomentovat