pondělí 18. března 2019

Barmský zeleninový vývar zahuštěný žloutky


V Barmě tuto polévku tradičně jí k snídani s vlasovými rýžovými nudlemi - zahřeje a zasytí. Vzhledem k tomu že Barmská kuchyně používá rýži pořád, můžete na fotce vidět moji polévku bez rýžových nudlí zato se zelenými fazolkami :-)

Na 4 porce:

  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 200g řapíkatého celeru 
  • 4 vejce
  • 50 g hladké rýžové mouky 
  • 2 lžičky zauzené papriky 
  • špetka chilli
  • 15g kokosového másla


Řapíkatý celer Krátce povaříme ve vývaru.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a oddělíme žloutky. Bílky nakrájíme najemno a dáme stranou. Žloutky rozdrobíme. Smícháme uzenou paprikou, rýžovou moukou a chilli. Kokosové máslo rozehřejeme v hluboké pánvi a přidáme směs mouky s kořením. Lehce ohřejeme, přidáme žloutky a za stálého míchání rozředíme vývarem. Nakonec vše v hrnci smícháme se zbytkem vývaru, řapíkatým celerem a bílky. Dosolíme a dochutíme.
V Barmě tuto polévku tradičně jí k snídani s vlasovými rýžovými nudlemi - zahřeje a zasytí.

Veganská varianta: Místo žloutků rozvaříme půlený žlutý hrách se špetkou černé soli, bílky nahradíme nadrobno nasekaným bílým tofu které vysmažíme ponořené v oleji.

Žádné komentáře:

Okomentovat