pondělí 14. května 2018

Chřest s fazolovým dipem

Sezóna chřestu už sice pomalu končí, ale možná právě proto se dá chřest sehnat v akci vyloženě za babku. Tož opět jeden chřestový recept :-)


  • 500g zeleného chřestu
  • 150g sladkých (flekatých) fazolí
  • 70ml extra panenského olivového oleje
  • 70ml slunečnicového oleje (nebo jiného bez chuti, zápachu)
  • 5g římského kmínu (mletého)
  • chilli dle chuti
  • sůl dle chuti

Dip:
Fazole den předem namočíme. Vaříme v neosolené vodě dokud se nezačnou rozpadat (tip: s papiňákem ušetříte 3/4 času:-) Vodu slijeme, fazole rozmixujeme s olejem, solí a kořením. Hotovo :-) Kdo chce dip dietnější, nahradí půlku oleje vodou. Nedoporučuji dělat dip čistě z oliváče, má pak hodně ostrý ocas...

Chřest:
Omyjeme a uvaříme na páře. Doporučuji vodu osolit, nevylouhuje se pak z chřestu tolik živin.

Příloha? Ideální jsou nahřáté francouzské bagetky, bezlepkáči to můžou vzít s bramborem...